Pišite nam
Mont PresS Photo
 

Mediteranski centar fotografije /MCP/ osnovan je decembra 2000 godine. Osnivači i članovi su mu ljubitelji fotografije kao medija i umjetnosti, koji imaju i želju komunicije preko objektiva sa okruženjem, čime im je omogućen široki spektar djelovanja u okviru aktivnosti MCP kao NGO organizacije.

RASPISAN KONKURS ZA MONTPRESS PHOTO 2011

Mediteranski centar fotografije Bar raspisuje jedanaesti po redu Mont press photo godisnji nagradni konkurs za najbolju novinsku fotografiju snimljenu na podrucju Crne Gore u 2011 godini.

Propozicije
Mont press photo namenjen je iskljucivo profesionalnim novinskim fotografima,fotoreporterima I freelance fotografima u stalnom ili honorarnom angazmanu.
Svaki ucesnik dostavlja do 5 fotografija po temi sa podacima autora ,ime prezime,naziv fotografije,kada je I gde snimljena,objavljena ili ponudjena redakciji u sklopu drugih fotografija u digitalnoj formi u rezoluciji 300 dpi. sa naznakom u kojoj kategoriji konkurise na e-mail mcpbar@t-com.me

KATEGORIJE

News-vijesti - vesti, dogadjaji, protesti.....
Slobodna - samostalna slika prica,
Sportska - sve vezano za sportski dogadjaj

Žiri ce raditi u sastavu Risto Bozovic - Fotograf AP kao Predsjednik zirija, dok ce druga dva clana zirija naknadno imenovati.

Na Mont Press Photo-u mogu učestvovati samo fotografije snimljene na podrucju Crne Gore u kalendarskoj 2011 godini .
Prijava uz fotografije sadrzi: Ime i prezime autora ,adresa,kontakt tel.-mail,status autora,nazivi fotografija sa kojima konkurse uz izjavu da je jedini nosilac autorskih prava nad istim, te saglasnost da se fotografije mogu bez naknade koristiti iskljucivo u afirmaciji Konkursa u medijima ,katalogu,sajtu,etc

Troclani ziri odluku donosi vecinom glasova I radi u punom sastavu. Odluka zirija je konacna.
Generalni laureat konkursa dobija nagradu od 300 eura I plaketu, Najbolje fotografije u kategorijama dobijaju po 100 eura I plakete. Nagrada se urucuju sredinom marta na svecanosti u Baru

Prijave sa fotografijama primaju se do 20 februara 2012 na
mail mcpbar@t-com.me

MEDITERANSKI CENTAR FOTOGRAFIJE
Mont press photo
85000 BAR -Montenegro
Obala- Jugofoto bb
Info www.montpressphoto.me
Contakct mcpbar@t-com.me
Cell : 069 029 947 open 0-24

SVE FOTOGRAFIJE SA DESETOG KONKURSA

Deseti MONT PRESS PHOTO

Bar, 20 mart – Proglašenjem pobjedničke fotografije u konkursu za najbolju crnogorsku novinsku fotografiju u 2010 godini okončan je ovogodišnji deseti po redu Mont press photo u organizaciji Mediteranskog centra fotografije/ MCP/ iz Bara.

Na konkurs su pristigla djela 21 novinskih fotografa i fotoreportera koji rade za printane medije u Crnoj Gori.

Žiri u sastavu Risto Božović fotoreporter Associated pressa, Stevo Vasiljević sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti i reporter Reuters, I Ćazim Petović urednik fotografijeBN proglasio je pobjednike po kategorijama

Sport
pobjednik Saša Matić reporter sportskog lista Arena I Pobjeda Podgorica

Nagradjena fotografija oslikava energiju i emocije prisutne tokom sportskih duela. Dobro uočena, odabrana i procesirana. Vrlo upotrebljiva u svim oblicima primjene u novinama.


Slobodna

pobjednik Luka Zeković reporter Vijesti Podgorica

Fotograf najbolje percipirao društveni problem koji možda nije vidljiv svakodnevno ali “ispliva” na površinu naknadno. Količina otpadaka koje je rijeka ostavila na drveću pokazuje količinu nemara koju gradjani, od kojih je jedan vidljiv, pokazuju prema rijekama i uopšte očuvanju okoline. Slika je utoliko jača što je očigledno slikana u gradskom području i sa eventualnim akterom.

News
pobjednik Luka Zeković reporter Vijesti Podgorica

Najvidljiviji angažman fotografa u i nakon krizne situacije. Fotograf se fokusirao na osobu direktno pogodjenu pozarom i sa uspjehom na jednoj fotografiji prikazao što se desilo, kome se desilo i što će se eventualno uslijediti koristeći većinu elemenata i tehnika dobre novinske fotografije. Izborom ugla snimanja i vidnim poljem objektiva koji je koristio izvadio je samo mjesto dogadjaja iz konteksta i time naglasio važnost “žrtve” pozara u odnosu na nastalu materijalnu štetu ili samo mjesto na kojem se požar dogodio.

Generalni pobjednik LAUREAT desetog Mont Press Phota je Nenad Mandić reporter dnevnog lista Pobjeda Podgorica

Od svih pristiglih radova ova fotografija salje nedvosmislenu poruku o još jednom ozbiljnom društvenom problemu. Nikakve amajlije (krst) ili tehnička pomagala (retrovizor) bilo pojedinačno ili u sprezi ne sprječavaju ljudski nemar koji je na Crnogorskim putevima svakodnevno odnosi živote. Pored poruke na slici je vidljiva i angažovanost konkretnog novinskog fotografa koji na, nažalost. uobičajnom zadatku obraća pažnju na detalje i koristeći fotografiju kao medij apostrofira problem umjesto da ga samo konstatuje kao što je, opet nažalost, ubičajeno u našim medijima. Iako je fotografija motivski jako bliska kliseriziranoj “cipeli na putu nakon saobraćajne nesreće” fotograf je uspio da izborom ugla i kadra a prije svega percepcijom smjesti klise (krst na retrovizoru) u klise (cipela na putu) na nekliseriziran način i pošalje poruku. Ovakvo fotografovo izdvanje iz “gomile” (takodje na slici) zaslužuje nagradu, mozda preformulisanu kao “fotografija sa najjačom porukom” umjesto “fotografija godine”.

Prema propozicijama na konkurs su se mogle prijaviti fotografije profesionalnih fotoreportera snimljene na području Crne Gore u 2010godini i objavljene ili ponuđene za objavu u printanim medijima.
Pobjedniku je uručena plaketa - rad firme Haliotis i novčana nagrada od 300 eura dok su najbolji autori po kategorijama nagradjeni plaketama I 100 eura novcane nagrade. Mont press photo ima za cilj afirmaciju crnogorske novinske fotografije.

 

 
Webmaster Contacts Gallery Mont PresS Photo